هدف كلی هوش مصنوعی ایجاد رفتارهای هوشمندانه در کامپیوتر است. این علم سعی دارد کارهایی که انجامشان توسط انسان نیازمند هوشمندی است را توسط ماشین عملی کند. قلمرو كاربرد هوش مصنوعی در سال‌های اخیر گسترش چشم‌گیری داشته به گونه‌ای كه امروزه كمتر حوزه‌ای از علم و فناوری را می‌توان یافت كه روش‌ها و تكنیك‌های هوش مصنوعی در آن كاربرد نداشته باشند. از جمله این كاربردها می‌توان به استفاده از هوش مصنوعی در آموزش، پزشكی، كشاورزی، حمل و نقل، هوا-فضا، تجارت، امنیت، سیاست، اقتصاد و حتی ورزش اشاره كرد. اکثر کشورها با توجه به اهمیت این موضوع و نقش کلیدی آن در آینده‌ی استراتژیک آنها، برنامه‌های مختلفی را برای پیشرفت بیشتر در این حوزه در کشورشان اجرا می‌کنند. دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز به عنوان یکی از دانشگاه‌های پیشتاز در حوزه هوش مصنوعی در کشور و با توجه به نقش راهبردی خود در این حوزه، فعالیت‌های متعددی در دست اجرا دارد که یکی از آنها برگزاری منظم مسابقات استاندارد در زمینه هوش مصنوعی است.

مسابقات هوش مصنوعي اميركبير (مهما) مجموعه‌اي از مسابقات مرتبط با حوزه‌ی هوش مصنوعي است كه از سال 1391 در دانشگاه صنعتي اميركبير برگزار می‌گردد. نخستین دوره‌ی این مسابقات در آبان ماه 1391 در هفت رشته، دومین دوره‌ی آن در آبان ماه 1392 در ده رشته، سومین دوره این مسابقات در آبان ماه 1394 در ده رشته، چهارمین دوره این مسابقات در اسفند ماه ۱۳۹۷ در پنج رشته و پنجمین دوره این مسابقات در آبان 1398 در سه رشته برگزار گردید. بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، ششمین دوره این مسابقات انشاالله در هفته اول اسفند ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد.

برخي از مهمترين اهداف اين مسابقات عبارتند از:

• ارتقاء دانش بومي در زمينه هوش مصنوعي
  • شناسايي و معرفي محصولات و شركت‌هاي موفق داخلي مرتبط با هوش مصنوعي
  • فراهم ساختن بسترهاي لازم براي عرضه ايده‌هاي جديد محققان و كمك به تجاري‌سازي آنها
  • فراهم ساختن بسترهاي لازم براي عرضه نيازهاي سازمان‌ها، شركت‌ها و صنايع و ارائه راهكار توسط محققان
  • بحث و تبادل نظر ميان دانشگاهيان، محققان و صنعت‌گران پيرامون زمينه‌هاي مستعد همكاري

در اين مسابقات سعي شده است بيشتر به مسائلي پرداخته شود كه تا حد ممكن:

• مربوط به نيازهاي داخلي كشور در حوزه‌های مختلف صنعتی باشند.
  • امكان ارزيابي و مقايسه راه‌حل‌هاي پيشنهادي برای آنها وجود داشته باشد.
  • مربوط به حوزه هوش مصنوعي بوده و يا از روش‌هاي هوشمند براي حل آنها استفاده شده باشد.

شیوه کلی برگزاری مسابقات به این صورت است که در مرحله اول، تیم‌های متقاضی در سایت مسابقه ثبت‌نام می‌کنند و بعد از تایید اولیه اطلاعات مسابقه در اختیار آنها قرار داده می‌شود. سامانه‌های آماده شده توسط تیم‌ها در مراحل مختلفی ارزیابی می‌شود و در نهایت در اسفند ماه ۱۴۰۰ ارزیابی نهایی به صورت متمرکز انجام خواهد شد. به منظور تشويق بيشتر محققان به شركت در مسابقات، متناسب با حمایت‌های مالی جذب شده جوايز ارزنده‌اي برای برگزیدگان در نظر گرفته می‌شود. تیم‌های دانشجویی ملزم به ارائه گزارش فنی هستند و از جوایز نقدی و غیرنقدی مسابقات بهره‌مند خواهند ‌شد. تیم‌های شركتی نیز می‌توانند با محصولات تجاری خود در این مسابقات شركت کرده و ضمن کسب رتبه، از جوایز غیرنقدی مسابقات بهرمند شوند.

برگزاری این دوره از مسابقات به صورت ترکیبی خواهد بود. شرکت در فازهای اولیه به صورت آنلاین است و تیم‌های علاقه‌مند بعد از ثبت‌نام در سایت مسابقات نتایج خود را جهت ارزیابی ارسال می‌کنند. سپس وابسته به مسابقه و نتایج کسب شده، تیم‌های منتخب به رویداد نهایی که به صورت حضوری در هفته اول اسفندماه در محل دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار می‌شود، دعوت خواهند شد.

تیم‌های شركت‌كننده در این دوره می‌توانند در ۸ مسابقه زیر با همدیگر به رقابت پرداخته و دانش فنی خود را در چالش‌های واقعی ارزیابی کنند.

• پیش‌بینی بازار سهام
  • تولید گراف توصیف صحنه
  • ادراک صحنه خودروی خودران
  • پردازش هوشمند داده‌های دیوار
  • تشخیص هوشمند باگ‌های کد منبع
  • تشخیص غلط‌های رایج در روان‌خوانی قرآن کریم
  • پیش‌بینی میزان مصرف ماهانه مشترکین همراه اول
  • جستجوی کلمات کلیدی در مکالمات مرکز تماس همراه اول

با توجه به برگزاری موفق سسلسه سخنرانی‌ها و همچنین کارگاه‌های آموزشی در دوره‌های گذشته، برای  این دوره از مسابقات نیز چندین کارگاه کاربردی در موضوعات مختلف هوش مصنوعی برنامه‌ریزی شده است که تا قبل از رویداد نهایی برگزار خواهند شد. علاوه‌براین، هم‌زمان با رویداد نهایی سخنرانی‌های متنوعی توسط افراد مطرح ایراد خواهد شد که امید است مورد توجه علاقه‌مندان هوش مصنوعی قرار بگیرد.